Alles is te vinden in het hier en nu

Denk of droom jij vaak over hoe het vroeger was? Daar is niks mis mee, maar blijf daar niet te lang hangen. Terugkijken kan goed voor ons zijn om daar lessen en inzichten uit te halen, maar niet om als slachtoffer te verlangen naar die ‘goede oude tijden’. Die tijd is voorbij en dat is goed ook, we leven namelijk in het hier en nu en daar is alles te vinden wat wij nodig hebben. Precies waar je zou moeten zijn dus. Als je niet in het hier en nu leeft, leef je eigenlijk in een illusie. Een ander moment dan dit moment bestaat namelijk niet.

Wat heb ik nog te leren van een ervaring/herinnering uit het verleden?

Merk jij dat je toch vaak met jouw gedachten naar een ervaring/herinnering uit het verleden gaat. Probeer jezelf dan eens af te vragen: Wat heb ik nog te leren van deze ervaring/herinnering?”. Dit kan vergeving zijn, een sterk signaal dat je iets dient los te laten of het biedt jou mogelijk een inzicht dat jij nog leren mag. De lessen die erachter schuilen kom je dan ook niet voor niks later tegen in het leven. 

Het leven zal zijn eigen plan uitvoeren.

Zo is je (constant) zorgen maken over wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren ook niet goed voor je. Niemand weet wat er nog komen gaat en je kunt zoveel plannen als jij wil. Het leven zal zijn eigen plan uitvoeren en daar hebben wij slechts beperkt invloed op

Leer te accepteren wat is geweest en wat nog komen gaat.

Komen er bij jou ook ‘wat als’ gedachtes voorbij? Denk dan dat deze niet de realiteit zijn en enkel in jouw hoofd bestaan. Het is slechts één van de zoveel mogelijkheden die waar kunnen komen. Je gedachten zijn je gedachten maar. Je hoeft ze niet te geloven of te doen wat ze zeggen.Veel gedachtes komen voort uit angst en als mens willen wij maar al te graag alles in ons leven beheersen. Wij willen de controle hebben over ons leven. Laat deze gedachte los en leer in de plaats daarvan om te gaan met veranderingen. Leer te accepteren wat is geweest en wat nog komen gaat zonder daar krampachtig jouw verwachtingen op te gooien. 

Voordelen en tips over leven in het hier en nu

Door werkelijk te zijn, hier en nu, heb je minder last van spanningen en stress. Zoals we weten heeft stress een grote impact op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Door aanwezig te zijn in jouw lichaam ervaar jij al jouw zintuigen beter en ben je bewuster van alles wat jij meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan eten, als jij hier bewust mee bezig bent proef je de smaken beter en merk je de verschillende texturen ‘bites’ van wat jij aan het eten bent. Tevens zijn gesprekken veel interessanter aangezien jij beter kunt luisteren en niet telkens bent afgeleid aan hetgeen wat nog moet komen of die nare ervaring die je vorige week heb meegemaakt. Nee, je bent present en een goede gesprekspartner, wat leiden kan tot interessante en meer diepgaande gesprekken. Social ‘real’ life, here I come!

Tips:

  • Lach, geniet en neem niet alles serieus! Het leven kan mooi zijn en wordt alleen maar mooier als jij lacht
  • Maak geen aannames en  heb geen verwachtingen. Leer de situaties die komen te accepteren precies zoals ze zich presenteren
  • Wees dankbaar voor wat je hebt. Als je stilstaat en kijkt naar alles wat jij in jouw leven hebt, dan mag je zeker dankbaar zijn. Er zit ontzettend veel kracht in dankbaar zijn.
  • Mediteer! Dit is een geweldig middel om bewuster te worden van jezelf en je innerlijk huishouden, maar het zorgt er ook voor dat je echt in het moment bent, volledig ontspannen en kalm. Hierdoor kunnen jouw gedachten vrij stromen.
  • Ga naar buiten de natuur in. Dit hoor je niet voor niets zo vaak terug komen. Het is de perfecte plek om alleen te zijn met jezelf en je omgeving. Natuur biedt rust, stilte en je kunt je er sterk verbonden mee voelen.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen zoals je kamer/woning opruimen, overbodige spullen wegdoen, jezelf en anderen vergeven, luisteren naar muziek, sporten, stoppen met vergelijken en je te focussen op jouw ademhaling. Zoek uit wat het beste werkt voor jou en geef niet zomaar op. Wees geduldig en lief voor jezelf!

Liefde en licht, Gijs